Aceasta este cea mai des intalnita intrebare in clinica noastra. Una dintre cele mai bune si eficiente metode este metoda interventiei.
O interventie este o conversatie structurata intre cei dragi si un dependent, adesea supravegheata de un specialist in dependente .
Interventiile reusite ii pot ajuta pe cei dragi unui dependent sa-si exprime sentimentele in mod constructiv, fara sa para critica, mila sau disperare.
Daca pur si simplu vorbind singur/a cu persoana dependenta nu functioneaza, o interventie de grup este un pas inainte eficient. Interventiile arata, de asemenea, dependentilor modul in care actiunile lor ii afecteaza pe cei carora le pasa de ei . Scopul este de a ajuta persoana dependenta sa intre in recuperarea si reabilitarea dependentei.
Cand sa intervii pentru o persoana dependenta?
Poate fi greu sa te apropii de cineva care se lupta cu dependenta. Desi prietenii sau cei dragi ii vor binele, s-ar putea ca acestiia sa nu stie ce sa spună. Persoana dependenta ar putea, de asemenea, sa nege ca are o problema legata de droguri , alcool, jocuri de noroc, etc. ceea ce face dificila conversatia deschisa.
Semnele ale dependentei :
Comportament secretos
Imprumutul de bani
Comportament agresiv
Deteriorarea aspectului fizic
Lipsa energiei sau a motivatiei
Probleme la locul de munca sau la scoala
Probleme de sanatate
Multe persoane dependente se lupta si cu alte probleme, cum ar fi depresia si tulburarile de alimentatie.
Specialistii in dependente pot ajuta conversatia directa pentru a aborda aceste tulburari co-aparute.
Cum să realizati o interventie
1. Gasiti un specialist in dependente
Primul pas in stabilirea unei interventii este contactarea unui specialist in dependente. Terapeutul specialist in dependente va pastra comunicarea intre parti. Specialistii in dependente ajuta persoanele dependente sa-si rupa ciclul de negare. Un specialist in dependente este esential pentru organizarea unei interventii reusite.
Confruntarea cu un dependent poate face lucrurile sa se inrautateasca. El sau ea poate deveni incapatanat si nu accepta niciun ajutor. Interventiile nu ar trebui sa fie incercate niciodata de catre familie si prieteni fara a se sfatui cu specialistul in dependente.
2. Formati-va grupul de interventie
O data ajuns la bord, profesionistul insarcinat ajuta familia si prietenii sa creeze o strategie de interventie. Nu exista niciun plan standard pentru a organizarea interventiei. Acesti specialisti colaboreaza cu partile intermediare pentru a aborda nevoile specifice ale celor dragi. Unii oameni care ar putea ajuta la convingerea unei persoane dependente de a incepe dezintoxicarea sunt parintii, fratii, sotii sau partenerii, colegii si prietenii apropiati.
Unele grupuri de interventie ar putea lua in considerare includerea copiilor dependentilor, bunicilor si a altor membri varstnici ai familiei. Cu toate acestea, copiii si membrii de familie in varsta trebuie pregatiti pentru momente intense in timpul confruntarii.
3. Informati-va si repetati
Urmatorul pas este educarea membrilor familiei despre ce este dependenta si ce inseamna programul de recuperare pentru o persoana dependenta . Cunostintele si compasiunea contribuie la intelegerea pe care partea de interventie o poate folosi pentru a convinge pe cineva care are nevoie de ajutor. Prietenii si familia trebuie sa repete si sa se pregateasca pentru interventie cu specialistul in dependente.
Cineva care se lupta cu dependenta ar putea sa nu vada cum actiunile lor afecteaza pe altii. Dependenta schimba chimia creierului, determinand persoana dependenta sa puna abuzul de alcool / droguri / jocuri de noroc / etc. mai presus de toate. Prietenii si familia pot ajuta la declansarea unui „moment de claritate” prin descrierea modurilor in care persoana dependenta le-a ranit. Aceste povestiri ar trebui sa fie pre-scrise si revizuite de membrii grupului inainte de interventie.
4. Alegeti locul si ora de intalnire a interventiei
Ca regula generala, spatiul in care se desfasoara interventia trebuie sa fie familiar si ne-amenintator. Acest lucru face persoana dependenta sa se simta mai comfortabil in timpul interventiei. De asemenea, este important sa incercati sa programati un timp de intalnire atunci cand persoana dependenta va fi treaza. Interventiile dureaza adesea intre o jumatate de ora si 90 de minute, dar nu exista o perioada de timp obligatorie.
5. Fiti pregatiti pentru orice
Nu puteti controla sau prezice modul in care persoana dependenta va reactiona atunci cand va veti confrunta. Specialistii in dependente au experiență profesionala care calmează mediile ostile. Prezenta lor este esentiala pentru mentinerea interventiilor cat mai pasnice si mai productive. Dacă reactiile persoanei dependente va pune in pericol nu ezitati sa sunati imediat la 112!
Nu trebuie sa va simtiti reticenti in a face o interventie. De asemenea, nu trebuie sa va fie frica de „depasirea limitelor dumneavoastra”.
Daca exista semne de avertizare, este important sa discutati cu un specialist in dependente. Viata persoanei tale dragi poate fi în joc!
Participantii la interventie trebuie sa stabileasca asteptari si obiective de recuperare astfel persoana dependenta va raspunde intrebarilor ulterioare tratamentului pentru dependenta. Dependentul trebuie sa fie tras la raspundere daca nu tine pasul cu tratamentul.
Eventualele consecinte ar putea fi scoaterea copiilor din custodia lor sau refuzul de a fi lasat sa traiasca acasa. Este important ca participantii la interventie sa ramana puternici in aplicarea acestor consecinte daca este necesar.
O interventie ii poate ajuta pe cei dragi sa-si depaseasca dependenta!
Sunati-ne acum pentru mai multe informatii despre efectuarea unei interventii si gasirea unui tratament, Telefon: 0727880447.