ATELIERUL DE VOINȚĂ

September 27, 2023
Psihoeducație și prevenirea recăderilor în problemele legate de jocurile de noroc.

Parte din: Octombrie – Luna Sanatații Mintale la Atelier PSY.

 

Ce sunt psihoeducația și prevenirea recăderilor?

Psihoeducația e o formă de educație care face referire la o problemă de sănătate psihologică. Psihoeducația își propune să ajute participanții să înțeleagă mai bine cauzele, manifestările, factorii de agravare și cei protectivi, evoluția și tratamentul unei tulburări psihologice. Prevenirea Recăderilor este un tip de intervenție psihologică dezvoltată special pentru problemele de tip adictiv – consum problematic de alcool, droguri, jocuri de noroc și alte adicții. Prevenirea Recăderilor este una din cele mai intens cercetate tehnici terapeutice în tratamentul dependențelor, fiind considerată una din cele mai importante și eficiente componente în arsenalul psihoterapeutic în adicții.

Ce este terapia de grup?

Terapia de grup, spre deosebire de terapia individuală, presupune că mai mulți participanți se vor întâlni cu un psihoterapeut (sau doi co-terapeuți) în cadrul aceleiași ședințe. Ceilalți participanți aduc propriile experiențe și propriile soluții care devin astfel resurse pentru fiecare dintre membrii grupului. Grupul va fi închis (aceiași membri se întâlnesc pe toată durata existenței grupului și nu mai intră noi membri pe parcurs) și va funcționa cu minim 4 participanți și maxim 10.

Ce se va întâmpla?

Prima ședință va fi o ședință de cunoaștere reciprocă și de stabilire a obiectivelor de lucru pentru fiecare participant. Vor fi stabilite o serie de reguli de functionare a grupului care sunt nenegociabile, printre care confidentialitatea, intenția de a participa la toate ședințele, faptul că nu se fumează în timpul întâlnirilor. Alte reguli vor fi negociabile – cu pauză sau fără, ordinea anumitor ședințe, săptămâni libere în cazul unor sărbători legale, etc.

 

Atelierul va avea în total 5 ședințe săptămânale, fiecare cu durata de 1,5 ore. Fiecare ședință va avea o temă care va aborda un aspect al dependenței/consumului de jocuri de noroc:

  • Ce este dependența. Evoluția în timp a dependenței. Elemente specifice dependenței de jocuri de noroc.
  • Prevenirea recăderilor: balanța decizională, obiectivul personal de lucru, situații de mare risc
  • Prevenirea recăderilor: pofta de a juca, alunecare versus recădere, planul de urgență
  • Prevenirea recăderilor: capcane cognitive în dependența de jocuri de noroc. Emoțiile ca situații de mare risc pentru recădere
  • Concluzii și planuri de viitor.

Participanții vor primi fișe de lucru în care vor putea nota cele discutate și strategiile pe care le consideră cele mai utile. Participanții vor primi teme de lucru pe perioadele între întâlniri.

 

Întâlnirile vor avea loc în zilele de marți, în intervalul 17.00 și 18.30 la sediul Clinicii Atelier Psy din București, din Bld. Regina Maria 23, etaj 2.
Prima ședință de grup va avea loc marți, 10 octombrie, ora 17.00.
Costul unei ședințe este de 150 de lei care include fișele de lucru.
Dacă doriți să participați, dar banii sunt o problemă, contactați-ne pentru a vedea dacă putem găsi o soluție.
Numărul minim de participanți va fi 6 și maxim 10.

Informații despre coordonatorul grupului:

Eugen Hriscu este psihiatru și psihoterapeut cu experiență de 20 de ani în domeniul dependențelor de substanțe. Este co-autor al primului manual adresat profesioniștilor în sănătate care descrie metoda Prevenirii Recăderilor. A susținut mai multe grupuri de prevenire a recăderilor și a predat această metodă în diferite grupuri de formare pentru medici și psihologi.

 

Infomații suplimentare și înscrieri:

  • eugenhriscu@yahoo.com
  • 0726 382 582