Depresia și anxietatea nu cresc riscul de cancer, conform unui studiu extins.

February 13, 20240
În timp ce pacienții diagnosticați cu cancer sunt expuși la un risc crescut de a dezvolta depresie și anxietate, există întrebări cu privire la faptul dacă diagnosticul de depresie și/sau anxietate crește riscul de cancer.

 

Cercetătorii au dezbătut această întrebare de decenii, iar un nou studiu adaugă dovezi care indică faptul că depresia și anxietatea nu cresc, în general, riscul de cancer.

Studiul, publicat în jurnalul Cancer, a analizat datele provenite din 18 studii anterioare, însumând peste 300.000 de participanți. În ciuda asocierii identificate între depresie/anxietate și cancerul legat de fumat, se pare că această legătură este mai degrabă rezultatul fumatului și altor factori de stil de viață.

Echipa de cercetare, condusă de Lonneke van Tuijl, Ph.D., profesor asistent de psihologie clinică la Universitatea Utrecht din Olanda, a concentrat analiza pe studii care au monitorizat indivizii de-a lungul timpului, efectuând evaluări pentru depresie, anxietate și cancer. Populațiile incluse în aceste grupuri proveneau din Canada, Norvegia, Olanda și Regatul Unit.

După excluderea persoanelor cu istoric de cancer și a celor diagnosticate în decurs de un an de la diagnosticul lor psihiatric, analiza finală a inclus 319.613 de indivizi și 25.803 de diagnostice de cancer. Cercetătorii au examinat incidența cancerului în general, precum și a șase subtipuri comune de cancer: cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de prostată, cancerul colorectal, cancerul asociat consumului de alcool și cancerul legat de fumat.

După ajustarea pentru vârstă, sex și alte caracteristici sociodemografice, nu s-a găsit nicio asociere între diagnosticul de depresie sau anxietate și un diagnostic ulterior de cancer în general, cancer de sân, cancer de prostată, cancer colorectal sau cancer asociat consumului de alcool.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că diagnosticul de depresie era asociat cu un risc crescut cu 58% de cancer pulmonar și cu un risc crescut cu 24% de orice tip de cancer legat de fumat. Similar, diagnosticul de anxietate a fost asociat cu un risc crescut cu 60% de cancer pulmonar și cu un risc crescut cu 16% de orice tip de cancer legat de fumat.

Atunci când s-au luat în considerare factori suplimentari precum istoricul familial de cancer, fumatul, consumul de alcool și activitatea fizică, riscul crescut de cancer pulmonar și de cancer legat de fumat a scăzut.

Cercetătorii au recunoscut că analiza lor a luat în considerare doar diagnosticul de depresie sau anxietate ca o variabilă de bază, lăsând deschisă posibilitatea ca indivizii cu depresie severă sau cronică să prezinte un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer. Totodată, analiza nu a explorat dacă depresia sau anxietatea au influențat progresia sau supraviețuirea cancerului.

Studiul a fost susținut de granturi din partea Societății Olandeze de Cancer, Consiliului de Cercetare Medicală și Wellcome din Marea Britanie, Organizației Olandeze pentru Cercetarea și Dezvoltarea Sănătății, Institutului Național de Îmbătrânire și Universității din Bristol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *