Interviu cu antrenorul Calin Marian

March 13, 2023

Interviu cu antrenorul Calin Marian, participant la ultramaratonul de 24 de ore de la Timisoara, powered by Clinica Aliat.

Sportul este o alternativa la vicii, un catalizator al schimbarilor.

Calin Marian are in palmares, la cei 35 de ani ai sai, peste 35 de competitii sportive nationale si internationale la care a participat si a castigat medalii, de la (semi) maratoane și dua / triatloane pana la ultramaratoane – adica 24 de ore de alergare continua. A fost chiar vicecampion national la ultramaratonul S24H de la Timisoara din 2017, iar luna aceasta vrea sa participe, pentru a treia oara, la aceasta competitie, pentru a-si imbunatati timpii si distantele din anii anteriori.

Suntem mandri la clinica noastra ca putem sa il sprijinim pentru competitia de anul acesta si credem ca este un profesionist care, in cei 15 ani de experienta sportiva, a gasit echilibrul intre minte si corp. Are 1.90, 87 de kg, este tatal unei fetite si se declara ”alergic la prostie”. Si pentru ca el crede in puterea sportului de la varste fragede, este si vicepresedintele unui club sportiv care isi propune initierea copiilor in pasiunile sale: inot, triatlon, atletism, dar si pregatirea lor pentru performanta.

Povestea lui Calin, un atlet si un antrenor personal cu un bogat palmares sportiv, este o poveste care arata legatura stransa dintre sanatatea mintala si sport:

Sportul nu este doar o activitate fizică sau doar un simplu consum de energie, sportul este o alternativă la vicii, un echilibru emoțional, un mod de viață și un catalizator al schimbărilor. Sportul mi-a dăruit tot ce am și m-a făcut ceea ce sunt acum, o mai bună versiune a mea, într-o continuă schimbare în mai bine.

  1. Ce înseamnă această competiție, ultramaratonul S24H , la care vei participa la sfârșitul lunii mai la Timișoara?

S24H este o competiție internațională de alergare de anduranță, un ultramaraton (24 de ore de alergare continuă) pe un traseu format dintr-o singură buclă, cu lungimea de 1.222,48 m, care se desfășoară anul acesta pe 21-22 mai, în orașul Timișoara. Este un concurs recunoscut de Asociația Internațională de Ultramaraton (IAU) și de Federația Română de Atletism (FRA). Căștigător va fi declarat cel care reușește să parcurgă cea mai mare distanță în intervalul de timp dat. Da, 24 de ore de alergare continuă.

 

  1. Ce presupune pregătirea pentru o asemenea competiție?

Pregătirea pentru acest gen de competiție constă în a te “monta” cât mai bine psihic pentru ce va urma, în a te pregăti fizic și specific cursei. În opinia mea, în primul rând, pentru a fi un om/sportiv mai bun, trebuie să încerci să vezi imaginea de ansamblu. Nu trebuie să-ți canalizezi toată atenția pe ceea ce vei câștiga sau vei pierde, ci pe munca asiduuă pe care o vei duce la îndeplinirea scopului tău, pe gestionarea provocărilor prin care o să treci. Competițiile de anduranță sunt o luptă cu tine însuți, care te ajută să-ți depășești limitele atât fizice, cât și psihice. Cât despre pregătitea fizică, ea trebuie să fie foarte bine documentată în prealabil, în sensul unei periodizări a antrenamentelor, ai nevoie de odihnă, o bună nutriție pentru a te reface cât mai repede și cât mai bine de la o sesiune la alta, și un program de antrenament fizic (cu greutăți) la fel de bine elaborat pentru a evita eventuale accidentări.

Fie că ești sportiv de performanță ori amator, ai nevoie de sfaturile unui antrenor pentru a avea un “drum” cât mai puțin sinuos spre ce ți-ai propus. Eu apelez întotdeauna la sfaturile colegilor mei, antrenori sau sportivi și întotdeauna aflu lucruri noi, învăț din experiențele lor, așa cum învăt și din ale mele. Nu intru în detalii tehnice, voit. Nu-mi doresc să creez bariere mentale cuiva, văzând un anume program de antrenament. Fiecare poate face orice își propune, fiecare dintre noi are puterea de a-și îndeplini scopul, chiar și când vine vorba de a alerga X km în X ore J.

 

  1. Ce te-a motivat să te inscrii și anul acesta?

Fiind a treia oară când o să iau startul, răspunsul ar fi că vreau să-mi îmbunătățesc timpii și distanțele din anii anteriori, e o luptă personală mult mai aplicată de data aceasta. Iar un alt răspuns la modul “general” l-aș putea sintetiza într-o singură frază după care mă ghidez : “Dacă lipsește ținta, viața e o rătăcire.” (Seneca) Cred asta pentru că un stil de viață haotic duce la dezordine fizică și psihică, devenim superficiali, ne face să ne pierdem individualitatea.

 

  1. E vorba despre disciplină mentală adusă de sport, ca unul din beneficiile sale? Și, mai departe, cum îți menții motivația, dacă ar fi să translatăm asta din sport către sănătate mintală?

Ceea ce ne împiedică să ajungem la un mod de viață echilibrat, sănătos nu pot fi decât insuficiențe ale organizării noastre, nu lipsa de ambiție. Ambiția este în fiecare din noi, doar că o direcționăm spre multe alte aspecte ale vieții și mai puțin spre noi, spre sănătatea noastră. Cred că succesul (în plan personal) este rezultatul dorinței de perfecționare, al dedicării și insistenței de a reuși, iar sportul nu este doar o activitate fizică sau doar simplu consum de energie, sportul este o alternativă la vicii, un echilibru emoțional, un mod de viață și un catalizator al schimbărilor. Sportul mi-a dăruit tot ce am și m-a făcut ceea ce sunt acum, o mai bună “versiune” a mea, într-o continuă schimbare în mai bine. Nu e ușor, dar nici imposibil. Nu mi-am calculat niciodată șansele în mod obsesiv, am căutat să-mi fixez un țel ca apoi să-l îndeplinesc. Toți putem asta!

 

  1. Cum ai descrie legătura între corp și minte?

”Mens sana in corpore sano.”  Sunt ferm convins că există o legătură foarte puternică între corp și minte, corpul fiind o reflexie a minții. O sănătate mentală bună poate influența în mod vizibil corpul. Iar ca să “beneficiem” de o “ minte sănătoasă într-un corp sănătos” , trebuie să punem sănătatea pe primul loc în viețile noastre. O minte “limpede” se bazează tot timpul pe o alimentație echilibrată, odihnă și mișcare.

 

  1. Ce alte provocări mai ai pe listă?

Ținând cont de faptul că pentru a participa la acest gen de competiție (un ultramaraton de 24 de ore de alergare) , e nevoie de un volum de antrenament foarte mare, pregătirea fizică desfășurându-se pe o perioadă de cel puțin 6 luni înainte de start, o să mă rezum doar la această provocare. Adică mă concentrez doar pe asta, acum. Pe perioada pregătirii am mai inserat și alte competiții “mai mici”, intrând în rutina antrenamentelor. În funcție de cât de mare va fi perioada de refacere după ultramaratonul S24H, voi mai bifa și alte “provocări”.  Din punctul meu de vedere, performanța unui sportiv are de suferit când se “concentrează” la toate competițiile în același timp. Le luăm pe rând. Nu cred în eficiența unui așa-zis “multitasking”.