Unde alegem să ne tratăm: la psiholog sau la psihiatru?

March 13, 2023

In ziua de azi este usor sa stii daca tensiunea ta arteriala este normala sau nu. Este la fel de usor sa cunosti starea de sanatate a ficatului sau a ochilor. Intrebarea pe care v-o pun este:

Cum stim insa daca suntem sau nu sanatosi din punct de vedere psihic?

Atunci cand o persoana draga noua are o problema care o afecteaza nu doar la nivel fizic, dar mai mult decat atat, ii afecteaza si pe cei din jur, stim cui sa ne adresam? Ce alegem: psihiatru sau psiholog?

 

În ce fel este diferită psihiatria de psihologie?

 

Diferenţa este de formare profesională. În primul rând, psihiatrul este medic. Acesta a terminat Facultatea de Medicină plus rezidenţiatul (5 ani) în Psihiatrie şi se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul bolilor psihice.

Psihologul pe de altă parte, a terminat Facultatea de Psihologie şi ca ocupatie de bază studiază mintea umană. Ambele categorii (şi nu doar acestea) se pot specializa în cadrul unei scoli de psihoterapie, devenind astfel psihoterapeuţi.

Totuşi, pentru a nu se creea confuzii, în acest articol vom vorbi succint despre diferenţele dintre psihiatri şi psihologi şi despre cum aceste două ramuri profesionale colaborează spre a ajuta persoanele care au nevoie de ele.

 Psihiatrul fiind ca formare medic este singurul dinte cei 2 care poate prescrie medicamente, în timp ce psihologul nu poate face acest lucru. Acesta tratează din punct de vedere psihofarmacologic în primul rand o problemă medicală (un dezechilibru neurochimic al creierului).

Spre deosebire de psiholog care tratează orice tip de persoană -sănătoasă sau bolnavă-, psihiatrul se ocupă doar de persoanele cu probleme de ordin psihic ale căror simptome fizice au ajuns să le afecteze activitățile zilnice. Acest lucru neînseamnând că psihiatrul nu foloseşte conversaţia ca unealtă de lucru. El studiază atât creierul uman cât şi comportamentul individual şi colectiv al omului, trebuind  să stabilească un raport/o relaţie cu persoana pe care o tratează.

Psihologul pe de altă parte se concentrează doar pe felul în care persoana percepe şi se adaptează la realitatea exterioară, scopul fiind o mai bună funcţionare individuală, familială şi socială a acesteia. El poate oferi un profil mai complex al persoanei tratate, în funcţie de tipul de personalitate şi de mecanismele de adaptare/coping/defensive ale acesteia, prin evaluarea cognitivă, comportamentală, emoţională etc.

Psihologul se foloseşte de o serie de teste specifice şi de conversaţia cu clientul  pentru a evalua şi  anticipa viitoare rezultate şi acţiuni ale acestuia şi eventual pentru a diagnostica starea de sanatate psihică prezentă.

O concluzie a celor de mai sus ar fi că psihologul tratează prin cuvânt, iar psihiatrul tratează prin cuvânt şi prin tratament medicamentos. Ambii pot deveni psihoterapeuţi prin specializarea din scoala de psihoterapie pe care au ales-o, în orice caz, prin natura muncii lor, amandoi sunt terapeuţi.

De multe ori – de ex. în cazul persoanelor dependente – cel mai bine pentru persoana tratată este ca psihiatrul  şi psihoterapeutul să colaboreze. Un tratament medicamentos (mai ales în cazurile mai grave) este aproape obligatoriu pentru stabilizarea clientului şi uşurarea procesului terapeutic.

Dar şi în celelalte cazuri, mai putin grave, poate ajuta considerabil. Un lucru mai putin cunoscut este că în primă faza, psihiatrul poate solicita ajutorul psihoterapeutului pentru stabilirea unui diagnostic complet, înainte de a îi prescrie orice fel de tratament.

 

Cand si de ce avem nevoie de psiholog?

 

Este nevoie sa mergem la psihoterapeut atunci cand exista o problema ce nu poate fi rezolvata doar cu ajutorul psihiatrului si / sau a unui tratament medicamentos.

Luand in continuare exemplul dependentelor, multe persoane ajung in urma consumului de diverse substante sa aiba nevoie de un consult psihiatric – voluntar sau nonvoluntar, insa cauzele pentru care au ajuns in aceasta situatie sunt de cele mai multe ori de natura psihologică.

 

Cand si de ce este nevoie de un consult psihiatric?

 

Este nevoie de un consult psihiatric insotit de un tratament medicamentos atunci cand exista o problema psihica ce tine de starea fizică a creierului (neurochimia creierului) si nu poate fi tratata doar cu ajutorul psihoterapiei.

In cazul persoanelor dependente, este nevoie de psihiatru atunci cand vorbim de o afectiune psihica (depresie, anxietate, psihoza etc)  pe langa consumul de substanta. In unele cazuri, se poate prescrie chiar un tratament de substitut, fiind singurul mod de a ajuta persoana sa scape de substanta de care este dependenta. In acest caz, rolul psihoterapeutului poate fi unul suportiv, suprapus tratamentului psihiatric.

Cel mai important lucru este sa intelegeti ca exista solutii pentru orice problema si ca ajutorul va este la indemana, trebuie doar să il cereti. Mai jos vom enumera pe categorii unele dintre cele mai importante semne si simptome care insotesc de regula probleme de natura psihologica si psihiatrica:

  • Fizice (oboseala cronica, palpitatii, durere in piept, constipatie, pierderea apetitului, slabire/ingrasare rapida, dureri nejustificate, ciclu menstrual neregulat, pierderea apetitului sexual etc.)
  • Emotionale (tristete, anxietate, vina, modificari ale dispozitiei, neputinta, disperare lipsa raspunsului emotional etc.)
  • Psihologice (autocritica, autoinvinovatire, pesimism, lipsa concentrarii, ganduri de suicid, frici nerealiste sau excesive, iritabilitate, furie, indecizie, confuzie, tulburari de somn, visuri vivide etc.)
  • Comportamentale (strigate de ajutor, izolarea de ceilalti, pierderea interesului pentru imaginea personala, abuzul de alcool sau droguri etc.)

Dacă te regasesti in cele de mai sus sau cunosti pe cineva care prezinta aceste simptome, noi putem ajuta! Ne poti contacta la: 0727 880 447, contact@atelier-psy.ro.